Jutter Jazz Fest

Op zaterdag 21 en zondag 22 september 2019 organiseert Jazzstichting Nieuw & Diep het eerste Jutter Jazz Fest. Een festival met professionele jazzmuzikanten afkomstig uit Den Helder en de regio.

Poster Jutter Jazz Fest

Programma
Zaterdagmiddag 17.00 uur – The Ghost, The King and I
Zaterdagavond 20.00 uur – JEFF met Tommy Sjef Koenen
Zaterdagavond 21.30 uur – Gumbeaux met Coos Zwagerman
Dj’s Quint & Remco vanaf 16.00 uur, tussen de acts en afterparty

Zondagmiddag 14.00 uur – Bart van Gemert Kwintet
Zondagmiddag 16.00 uur – Tim Langedijk Kwartet

Podium: Windkracht 13
Geluidstechniek: Daniël van Amersfoort / Foto en film: Jowan Zoutendijk
Zaterdag Antilliaans buffet voor de hongerige muziekliefhebber. 

Passe-partouts zaterdag €25,– I Voorverkoop €20,–
Passe-partouts zondag €17,50 I Voorverkoop €15,–
Voorverkoop op 13/14/15 en 20 september van 14.00 – 17.00 uur bij Windkracht 13 – Weststraat 107-109 – Den Helder

Het Jutter Jazz Fest 2019: allemaal bands rond lokale of regionale talenten en musici. Misschien (nog) niet allemaal bekende namen, maar duidelijk is wel dat de voedingsbodem voor jazz in de Noordkop opmerkelijk goed is. Is het de zilte lucht? Is het de wind? Zijn het de oneindige wolkenluchten aan de horizon? Zijn het de vele zonuren, die het talent doet rijpen? Wij weten het niet, we kunnen slechts gissen, maar we tellen onze zegeningen. Jammer is het dat de grootste jazzmusicus, die Den Helder heeft voortgebracht, trompettist Jarmo Hoogendijk niet meer kan spelen. Hij studeerde bij de legendarische trompettist Ack van Rooyen cum laude af in 1989 bij het conservatorium van Den Haag, maar speelde toen al een prominente rol op de podia tot ver buiten de grens. Hij is al jaren een hogelijk gewaardeerd docent aan de conservatoria van Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.

Het Jutter Jazz Fest biedt overigens opvallend veel gitaar! Gewoon toeval waarschijnlijk, maar gezien de verschillende muzikale, smaken, leeftijden en invloeden verwachten wij toch veel variatie op dit unieke festival. Opvallend ook is het dat vrijwel alle jonge talenten ook en vooral actief zijn als componist. Zelf muziek creëren, dat is een van de mooiste uitdagingen van deze jonge artiesten. Helaas kunnen we nog geen vrouwen op dit festival programmeren. Hopelijk kan dat in de toekomst wel.  Wij rekenen op lekker veel belangstellenden.  

Meer informatie          

The Ghost, The King and I

The Ghost, The King & I: Vincent Koning (gitaar); Rob van Bavel (piano); Frans van Geest (contrabas). Dit is een gerenommeerd pianotrio in de traditie van het legendarische Oscar Peterson Trio. Een drumloze bezetting, wat voor elke gitarist een uitdaging is omdat dan de ritmiek mede voor zijn rekening is. Vincent Koning, geboren en getogen in Den Helder, die na zijn afstuderen aan het conservatorium van Rotterdam – jaren geleden alweer – bouwt aan een succesvolle carrière als veelzijdig jazzgitarist. Vincent speelt in de traditie van Charly Christian, Wes Montgomery en Pat Martino; grootheden van de ‘klassieke’ jazzgitaar stijl. Hij speelde in talloze bezettingen bebop, hardbop en souljazz. In dit trio The Ghost The King & I steeg Vincent speltechnisch tot grote hoogten. Met een bassist als Frans van Geest gaat zelfs een dooie walrus swingen. Rob van Bavel is een van de beste Nederlandse jazzpianisten, een virtuoos met een vloeiend touché, die naast een klassieke achtergrond ook de blues in zijn vingers heeft.

Jeff

JEFF: trio rond de jonge Helderse gitarist Tommie Sjef Koenen, zoon van de betreurde drummer Sjef. Tommie Sjef heeft als lokale bierproducent al naam gemaakt tot voorbij de landsgrenzen en wij verwachten dat hij ook als gitarist furore zal maken. Zijn trio bestaat uit Christoph Chudaska(basgitaar) en Caspar Hachfeld(drums), beide afkomstig uit Berlijn, Duitsland.  De heren omschrijven hun eigen muziek als ‘groovy & atmospheric’. Startpunt van hun composities liggen in de pop en de rock, welke ze verrijken met de ‘ultieme vrijheid van improvisatie’. Als inspiratiebronnen worden gitaristen als Bill Frisell en John Scofield opgevoerd, maar ook Nederlandse acts als The Ploctones en Rudder. Tommie Sjef Koenen is net zoals zijn kompanen vorig jaar afgestudeerd bij het conservatorium van Arnhem.    

GUMBEAUX – Foto Jos van de Heuvel

Gumbeaux: het wordt een lekker avondje Mardi Gras met dit kwartet rond de uit Huisduinen afkomstige trompettist Coos Zwagerman, die zo’n tien jaar geleden cum laude afstudeerde aan het conservatorium van Amsterdam. Coos speelde als jochie hiervoor al de sterren van de hemel als gast bij talloze dixieland orkestjes en heeft dus het Gumbo-virus al lang onder de leden. In dit kwartet laat hij zich heel verrassend ook horen als vocalist! Zijn band bestaat uit ‘piano professor’ Jesse de Jong, Jet Stevens(basgitaar) en Toon Oomen(drums). En ze zingen ook mee met Coos. Gumbeaux brengt ons (zonder vervuilende vliegticket) naar The Big Easy of Nolan of hoe deze bakermat van de ware muziek ook moge heten, New Orleans. Denk aan Louis Armstrong, Fats Domino, Dr John, Professor Longhair, Allan Tousaint, The Meters en denk er een fijne sparerib met Gumbosaus bij……….

DJ’s Quint & Remco: behoeven eigenlijk geen introductie. Liefhebbers pur sang zijn het. Geef ze een draaitafel en een stapeltje jazz Lp’s en je hebt van hen geen last meer. Uiteraard draaien de heren alleen The real thing: vinyl!  

Bart van Gemert

Bart van Gemert Kwintet: Bart en Thijs van Gemert afkomstig uit Den Helder/Slootdorp, telgen van bandleider Frank van Gemert van Bigband Frankie Goes To…, zijn vorig jaar met succes afgestudeerd bij het conservatorium van Utrecht en zijn beiden bezig met het opbouwen van een eigen muzikale carrière. Bart heeft slagwerk en compositie gestudeerd en Thijs contrabas. Bart van Gemert is bezig met eigen composities in de modern klassieke sfeer. Met zijn kwintet begeeft hij zich in de sferen van wat men nu bijvoorbeeld ook bij North Sea Jazz Festival ‘modern creative’ noemt. Eigentijdse jazz, zoals die door nieuwe generaties in Europa en de VS gebracht wordt met een open oog naar andere stromingen in de muziek. Het Bart van Gemert Kwintet bestaat uit: Bart van Gemert(drums); Thijs van Gemert(contrabas); Ruben Drenth(trompet); Thijs de Klijn(gitaar) en Hidde Smedinga(piano).

Tim Langedijk Trio

Tim Langedijk Kwartet: gitarist Tim Langedijk, afkomstig uit ’t Zand, is al jaren een gewaardeerd musicus, die een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld en bovendien een sterke hand van componeren. In zijn gitaarstijl kunnen de liefhebbers invloeden ontdekken variërend van Chet Atkins via Bill Frisell tot Pat Metheny. Hij verscheen hier eerder met zijn trio met drummeester Hans van Oosterhout en bassist en componist Udo Pannekeet, die een bijzondere 6-snarige basgitaar bespeelt. Helaas is Hans van Oosterhout wegens ziekte uitgeschakeld en neemt Langedijk nu een kwartet mee met Boudewijn Lucas, Marcel Serierse op drums en Tom Beek op tenorsax. Tim Langedijk maakte in 2012 grote indruk met zijn trio met eigen composities, die zorgvuldig werden opgebouwd in sferische lagen geluid en veelal eindigden in polyritmische jazzrock climaxen.  Alles gespeeld met een prachtige beheersing. Dat zal nu niet anders zijn.

Daniël van Amersfoort: de Helderse rockbassist, die geluid ‘erbij deed’ (en niet alleen geluid, ook licht, want hij ging als jeugdige ‘lichtman’ mee op de Europese tournee van de befaamde Amerikaanse gitarist Johnny ‘Guitar’ Watson). Maar geluid is toch echt zijn ding. Als muzikant weet hij alles van de podiummores van de musici en dat resulteert altijd in een optimaal geluid.

Jowan Richie: Jowan Zoutendijk maakt van het Jutter Jazz Fest een reportage sfeervolle fotografie.


JUTTER JAZZ FEST is mede mogelijk gemaakt door Sena Performers – Fonds voor de Podiumkunsten SKIP – Jachtwerf Den Helder – Dozy bouwbedrijf

Logo Fonds Podium Kunsten