The Ghost, The King & I

zaterdag 18 januari 2014 | Windkracht 13

De Geest, De Koning en Ik” hebben al eens eerder in WK 13 gespeeld. Op 27 december 2009 speelden ze op ‘derde kerstdag’ ’s middags in een stampvolle Windkracht 13. Maar het was zo druk en het publiek was zo uitgelaten aan het ‘socializen’, dat de subtiele klanken van dit trio nauwelijks boven het rumoer uit kwamen. Toen al wisten we dat deze muziek een nieuwe kans zou moeten krijgen voor een luisterend publiek.

foto: The Ghost, The King & I

Dit drumloze piano trio speelt muziek in de stijl van het legendarische Oscar Peterson Trio en in dito bezetting. De ‘Ik’ is pianist Rob van Bavel, een verfijnd stilist, met een natuurlijke swing in de vingers. Hij is gelouterd door zijn samenwerking met grootheden als Woody Shaw, Johnny Griffin en Randy Brecker en gelauwerd met de “Wessel Ilcken Prijs”, een Edison en een prestigieuze Amerikaanse “Thelonius Monk Jazzpiano Award”. De King is uiteraard gitarist Vincent Koning en behoeft als oud stadgenoot haast geen introductie. Vincent behoort al jarenlang tot het nationale elitekorps van jazzgitaristen en heeft zich ontpopt als een veelzijdig solist en begeleider. Hij is geen vernieuwer en beweegt zich in het ‘klassieke’ jazzgitaar idioom belichaamd door grootheden als Wes Montgommery en Kenny Burrell. De Ghost is bassist Frans van Geest, die als geen ander een subtiel dwingende en organische swing produceert, waarop het fijn soleren is. In “The Ghost The King & I” krijgen deze musici alle ruimte om hun talent om virtuoos te soleren te etaleren.

foto: The Ghost, The King & I

The Ghost, The King & I

Rob van Bavel heeft zijn liefde voor zowel klassieke als jazzmuziek uitgewerkt in fijn swingende bewerkingen van werk van Claude Debussy en preludes van George Gershwin, vernieuwende ‘klassieke’ componisten, die in het begin van de twintigste eeuw al een ‘open oor’ hadden voor de toen ontluikende zwarte kunstvorm, die we nu als jazz kennen. Het concert van “The Ghost The King & I” is een must voor de liefhebbers van subtiliteit en swing.

THE GHOST THE KING & I | zaterdag 18 januari 2014 | Windkracht 13 | entree: € 10; <23jr: € 5