“A BEBOP NIGHT” MET VINCENT & COOS

zaterdag 20 februari 2016 | Windkracht 13 | aanvang: 21:30 uur | zaal open: 20:30 uur | entree: € 10, <23jr: € 5

vincent koning 1 foto J.A.Vroegop_web

foto J.A.Vroegop

Jazzgenootschap Nieuw & Diep trapt het jazzjaar 2016 af met een sfeervolle Bebop Night met de Helderse musici Vincent Koning en Coos Zwagerman in de hoofdrollen. Zij zullen voor het eerst samen te horen zijn op zaterdagavond 20 februari a.s. in Windkracht 13. Zij nemen nog een paar kanjers mee: Simon Rigter op tenorsax, Steven Willem Zwanink op contrabas en Wouter Kühne op drums. Zij zullen het publiek meevoeren naar de tijd van druk bezochte jazzclubs, waar pas in de kleinste uurtjes van de nacht de laatste maten uitstierven. Deze clubs werden bevolkt door nachtvlinders van allerlei pluimage, die daar – al vingerknippend – hun laatste Gauloises opstookten en aldus legendarische jazzfotograven in staat stelden de prachtigste beelden van hun jazzhelden vast te leggen in zwart en wit. Die sfeer dus. Maar de rook mag u er zelf bij denken!

coos zwagerman foto B. Aggenbach_web

foto B. Aggenbach

Gitarist Vincent Koning loopt als jaren mee in de jazzscene in Nederland en ver daarbuiten. Hij is de onmisbare schakel in het gerenommeerde trio rond pianist Rob van Bavel, dat de jazz van Oscar Peterson vaak combineerde met klassiek en waarmee hij een zeer hoog spelniveau weet te bereiken. Dit trio speelde onlangs samen met het Metropole Orkest en het bracht hem tot ver over de grens tot in Korea en Japan. Koning is een toonbeeld van de musicus, die er hard voor moet werken (het begon allemaal met een workshop in de legendarische Galerie 33 aan de Spoorgracht), maar daarvoor wel beloond is met een plaats in de eredivisie van de jazz.

Trompettist Coos Zwagerman studeerde een paar jaar geleden cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam en speelt sindsdien als professional in talloze formaties, van pop (oa. Kris Berry) tot jazz. Een paar jaar terug speelde hij hier nog met zijn eigen kwartet met drie leden van Bruut! Met deze formatie speelde hij fraaie bebopstukken, maar ook New Orleans, waar het allemaal begon, klinkt vaak in zijn spel door. Als heel jong gastje stond hij in Den Helder al vaak op de planken, waarbij hij toen al veel indruk maakte.

Evenals Vincent Koning is Simon Rigter een geroutineerde jazzcat met een heel mooi krachtig geluid op de tenorsax. Hij is docent aan het conservatorium van Rotterdam en speelt al heel lang samen met de Helderse gitarist. Samen met de ritmesectie vormen ze een hecht ingespeeld kwartet, dat voor het nodige vuurwerk kan zorgen.

“A Bebop Night” met Vincent & Coos; zaterdag 20 februari 2016 | Windkracht 13 | aanvang: 21:30 uur | zaal open: 20:30 uur | entree: € 10, <23jr: € 5.