BRUUT!

Zondagmiddag 19 november: Bruut!

BRUUT!-door-Maarten-van-der-Kamp-zwart-wit_groot

Zondag 19 november presenteert jazzgenootschap Nieuw & Diep vol trots Bruut!

Het is de derde keer dat deze band het unieke Helderse jazzpodium Windkracht 13 betreedt. Alle vorige edities smaakten naar meer.

Bruut! is een band die, als geen andere jazz (‘ouwe meuk’ toch?) kan verbinden met de I Phone generatie. De heren verschijnen regelmatig in de DWDD en ze zijn het favoriete bandje van Wilfried de Jong. In feite is Bruut! gewoon een mod bandje, zoals je er zo veel in de jaren zestig had in Engeland en ook hier. Ach ja, de Mods. Nu heten het hipsters met rare baardjes, gekke hoedjes, tattootje hier, tattootje daar…. allemaal leuk en aardig, maar wel: déjà vu!

Bruut! mixt gewoon schaamteloos en hondsbrutaal ogenschijnlijk onverenigbare muziekgenres als bebop en surf. Zeg maar Dick Dale meets Pete Noordijk. Een lekker vuige surfgroove met een boppend saxofoontje….tja…dat gaat er altijd wel in. Ja, het is waar: de wereld draait door, als je maar lang genoeg wacht is oud weer nieuw en hip weer out en vet weer cool en wreed weer mieters en ga zo maar door. In de tussentijd is Bruut! wel een band met pieken en ballen. Folkert Oosterbeek bespeelt het hammondorgel op eigenzinnige wijze met lak aan de grote namen. Felix Schlarmann is een veelzijdige drummer, die feilloos weet uit welke hoek Abraham de ritmische mosterd haalt. Bassist Thomas Rolff plukt in alle omstandigheden door, of het nou gaat om Led Zeppelin of Prince, bebop of blues…en saxofonist Maarten Hogenhuis is een van de beste rietblazers van zijn generatie; hij speelt altijd alsof er een engel op zijn schouder zit, terwijl de duivel in zijn nek hijgt.

Eén ding is zeker: met Bruut! gebeurt er iets en is er feest.
Dat komt mooi uit ook, want op deze zondagmiddag wordt ook het eerste exemplaar van het Nieuw & Diep jubileumboek ’t Moet Weer Swingen Hier overhandigd aan de man die het mogelijk maakte dat de jazz weer terugkwam in Den Helder, Nieuw & Diep’s eerste sponsor, Jan Dozy.

Windkracht 13 I Zaal open 14.00 uur I Aanvang 15.00 uur I Entree €15,– I <23 jr € 10 I Voorverkoop €2,50 korting

Reserveer kaarten