TINI THOMSEN MAXSAX

TINI THOMSEN ‘MAXSAX’
Zondag 18 februari 2018

FOTO JENS VAN DER VELDE

Jazzgenootschap Nieuw & Diep begint 2018 met ‘een misthoorn, die de dichtste mist in een paar ademteugen doet verschrompelen’. Althans, zo wordt het spel van Tini Thomsen op de bariton sax omschreven, in de linernotes van haar album “The Long Ride”. Het is bijzonder dat een vrouw het grootste exemplaar van de saxofoonfamilie bespeelt, want de meest bekende rietgrieten bespelen de alt.

Thomsen, geboren in 1981 in Hamburg, studeerde cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam, en speelde sindsdien met de meest gerenommeerde big bands en orkesten van Europa. Het Metropole Orkest, New Cool Collective, de Konrad Koselleck Big Band en het Glenn Miller Orchestra, om een paar namen te noemen. Maar ook bij artiesten als Ellen ten Damme, The Temptations en Dr. John is zij een geziene gast.

Toen zij voor het eerst in Den Helder speelde vergeleek een recensent haar spel op de basklarinet – ook al zo’n bijzonder instrument – met de smaak van ‘een goedgerijpte single malt whisky’. Maar alleen op de bariton sax is zij een echte rockbitch, die haar enorme instrument laat schreeuwen, honken en knorren en elke mist – van welke aard dan ook – doet laten optrekken. Zelfs aan het Marsdiep! Sterker nog, als zij speelt maakt mist geen enkele kans. Als het aan haar ligt worden alle altsaxofoons omgesmolten tot bariton formaat. ‘Ik heb niks met die gladgestreken geluidjes en dat ijle gehijg’, zei ze ooit in een interview. Zij houdt van dat hartgrondige laag, van die oerschreeuw. Haar grootste inspiratiebronnen zijn niet de grote jazzmasters van haar favoriete instrument, Gerry Mullican of Art Pepper, maar de rockers van The Queens Of The Stoneage of The Foo Fighters. Haar talent en podiumuitstraling worden inmiddels in brede muziekkringen erkend. In Europa is zij nu al een grote naam en zij speelde op prestigieuze Jazzfestivals als North Sea en Montreux.

Zij heeft haar eigen band “MaxSax” samengesteld uit musici, die haar passie delen. Op drums heeft zij ‘mastermetronoom’ Joost Kroon weten te strikken, die samen met bassist Mark Haanstra garant staat voor een krachtige groove. Gitarist Tom Trapp is hier nog niet zo bekend, maar is een klasbak eerste klas, die steeds met zijn gitaar de confrontatie opzoekt: wie knort en scheurt hier het hardst, lijkt hij te willen zeggen. Als toefje op deze hete brij heeft Thomsen Nigel Hitchcock in de band opgenomen, die – geloof het of niet – op de altsax speelt.

Tini Thomsen houdt van improvisatie, maar zij is niet het type van de virtuoze, toonladders vretende muzikant. Zij houdt van de klare lijn van de bariton sax: laag, grondig en gemeen. Bovendien mag er gewoon gedanst worden. En die altsax….

Zondag 18 februari 2018; Windkracht 13; aanvang: 15:00 uur; zaal open: 14:00 uur; entree: € 15 , <23jr: € 10, Voorverkoop €2,50 korting