Jasper Blom Quartet

Tenorsaxofonist Jasper Blom (1965) loopt al een tijdje mee in de (internationale) jazzwereld. Hij studeerde o.a. bij grootheden als Bob Brookmeyer en Joe Lovano in New York en speelde met jazzlegendes als Chet Baker, Lee Konitz, Nat Adderley en George Duke  en soulzangeres Randy Crawford.  Deze lijst van namen zegt al veel over je internationale status als musicus, maar Blom verdiende ook nog twee keer de “European Jazz Award”, reden voor veel Europese jazzmusici om Blom uit te nodigen voor projecten, plaatopnamen en concerten. Hij toerde overigens ook uitgebreid door de VS, Latijns Amerika en Azië.

foto: Jasper BLom Quartet 2011

Jasper BLom Quartet 2011

Jasper Blom is een veelzijdig rietblazer, van bebop, hardbop tot jazzrock  en pure impro, hij gaat geen richting uit de weg, maar hij voelt zich ook thuis in meer eigentijdse stijlen of bij het gebruik van elektronica. De afgelopen jaren speelde hij vaak samen met pianist Harmen Fraanje en vooral met dit Jasper Blom Quartet, waarmee hij drie CD’s opnam met origineel door Blom zelfgeschreven materiaal. In dit kwartet combineert hij akoestische jazz met elektronica. Het is me wel een bandje hoor, dit Jasper Blom Quartet, wat een klasbakken!

Gitarist Jesse van Ruller behoeven we voor de Helderse jazzliefhebbers niet meer te introduceren, hij heeft reeds meerdere concerten in de marinestad op zijn naam staan, o.a. met het Benjamin Herman Quartet en met het Ramón Valle Trio. Ook deze winnaar van de “Thelonius Monk Award” behoort tot de internationale top van de jazz. En wat dacht u van Frans van der Hoeven: deze ook internationaal gelouterde bassist heeft een cv om u tegen te zeggen. Hij speelde met o.a. Clark Terry, Johnny Griffin en Art Farmer. Hij vormt met de vermaarde Amerikaanse drummer Jack de Johnette(o.a. Miles Davis/Keith Jarret) al jarenlang de vaste ritmesectie van pianist Mike Del Ferro.

foto CD Jasper Blom QuartetDrummer Martijn Vink wordt door velen gezien als de beste Nederlandse jazzdrummer ooit. Vink is een polyritmisch precisie ‘uurwerk’, dat  met wiskundige nauwkeurigheid de meest complexe ritmische structuren vertaalt naar een groove. Ook hij is internationaal niet onopgemerkt gebleven en speelt(en speelde) in tal van gerenommeerde  Europese jazzorkesten en bigbands en in eigen land o.m. in het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, de Ploctones, New Cool Collective  en het Benjamin Herman Quartet en heeft als zodanig Den Helder al verschillende keren aangedaan. Jasper Blom is hier ongetwijfeld ook eerder geweest, want op zijn website staat dit concert gepland in ‘galerie Nat en Diep’! Hij heeft dus waarschijnlijk ooit in de roemruchte Galerie 33(Spoorgracht 33) gespeeld onder auspiciën van het  geëerde – ons voorgaande –  jazzgenootschap ‘Nat En Diep’. Dan zij deze vergissing hem vergeven! Voor alle duidelijkheid: deze keer speelt hij toch echt in galerie Windkracht 13.

Dit concert van het Jasper Blom Quartet belooft een ‘puntje van de stoel’ happening van de eerste orde te worden, waarbij géén jazzliefhebber zou mogen ontbreken……..en dat voor slechts een tientje!

Zaterdag 30 maart: Jasper Blom Quartet | Windkracht 13 | Zaal open 20.30u – aanvang 21.30u | Entree €10,-