YURI HONING ACOUSTIC QUARTET

Zondag 21 oktober – Windkracht 13

Yuri Honing presenteert met zijn Acoustic Quartet de nieuwe plaat Goldbrun en krijgt het publiek stil van betovering. Honing komt met zijn bandleden tot een nieuw, warm en empathisch geluid.

Goldbrun, het nieuwe album van saxofonist Yuri Honing en zijn Acoustic Quartet gaat volgens een begeleidend schrijven over ‘Europa en haar heldendom’ en is een ‘Gesamtkunstwerk’ met verwijzingen naar Richard Wagner en Richard Strauss. Grote woorden en namen die deze melancholische romantische muziek niet nodig heeft.
Die is meeslepend genoeg en staat volstrekt op zichzelf, bleek tijdens de albumpresentatie in het Amsterdamse Bimhuis. Honing leidde zijn kwartet met zijn tenorsax zonder inleidende woorden door de zeven stukken, die subtiel naar elkaar verwijzen. Duurt de plaat nog geen 40 minuten, live kent Goldbrun bijna de dubbele lengte, maar dat is geen noot te veel.

GOLDBRUN
Op Goldbrun gaat het Honing nog minder om melodie en meer om harmonie.
De lange, serene noten van Honing lijken sinds zijn vorige, met een Edison bekroonde album Desire (2015) nog meer de diepte te zoeken. Op Goldbrun gaat het Honing nog minder om melodie en meer om harmonie en komt hij met zijn kwartet tot een nieuw, warm en empathisch geluid.

In het Bimhuis kregen zijn bandleden meer ruimte zich te profileren. Zijn vaste begeleiders, pianist Wolfert Brederode en drummer Joost Lijbaart, behoren net als Honing tot de Nederlandse jazztop. Wonderschoon zijn de subtiele accenten die Brederode aanbrengt. En als Lijbaart aan het slot van het tweede stuk zacht tikkend het ritme laat doordruppelen, lijkt het publiek even stil van betovering. Ook bassist Gulli Gudmundsson krijgt aan het begin van het zesde stuk zijn solomoment. Bijzonder hoe de muzikanten elkaar dan op het juiste moment vinden, waarna Honing in het slotstuk zelf met veel gevoel de licht buigende noten door de zaal laat zweven.
(Recensie Volkskrant 5*****)

Zondag 21 oktober 2018; Windkracht 13; Aanvang: 15:00 uur; Zaal open: 14:00 uur; Entree: € 15  <23jr: € 10 , Voorverkoop €2,50 korting.