RECENSIE “RAMON VALLE TRIO”

Vrijdag 11 april 2014; Windkracht 13

Het was op een paar dagen na precies acht jaar geleden, dat de Cubaanse jazzpianist Ramón Valle en zijn trio voor het eerst in Den Helder optraden en het aanwezige publiek verwarmden met een geweldig concert. Toen kwam hij met de Amerikaanse drummer Owen Hart Jr., die hier al behoorlijke faam had verworven met het onvergetelijke Jarmo Hoogendijk/Ben van den Dungen Quintet. Hart droeg in niet geringe mate bij aan de spannende en dynamische muziek van het trio. Acht jaar later kon het ruim zestig koppen tellende publiek het trio zien en horen met haar nieuwe man achter de kit, een jonge Hollandse slungel ‘met hoog water’, luisterend naar de naam Jamie Peet. Na dik twee uur fascinerende, spannende en ontroerende muziek, liet dit nieuwe Ramón Valle Trio het publiek ademloos achter. Ik doe nooit aan ‘sterren uitdelen’, maar dit was zonder meer een ‘vijf sterren concert’!

Foto: Ramon Valle Trio

Ramon Valle Trio

En dit, terwijl de pianoliefhebbers onder Helderse publiek dit seizoen toch al aardig verwend waren met het spel van klavierleeuwen als Rob van Bavel(The Ghost The King & I) en Enrico Rodrigues(Benjamin Herman Quartet). Maar dit trio onder de bezielende leiding van de kleine aimabele man uit Havanna – pianist en componist Ramón Valle – overtrof vooralsnog alles en iedereen! Wat maakt dan het verschil? Het verschil tussen een gewoon goed optreden en dit? Urgentie! Elke noot, elke klap, elke stilte, alles was noodzakelijk, urgent. Dat maakt het verschil. Valle’s touché is krachtig, vloeiend, dynamisch, helder. Zijn spel kan het best omschreven worden in een beeldende kunstterm: ‘de klare lijn’. Zijn improvisaties zijn avontuurlijk en toch lijken de noten op een logische manier op hun plaats te vallen en altijd is er melodie.

Foto: Omar Rodrigues Calvo

Omar Rodrigues Calvo

Een belangrijke rol is er weggelegd voor bassist Omar Rodrigues Calvo, die al direct in het eerste stuk zijn troeven blootgaf met een imponerende solo: basnoten, die als zuilen uit de grond omhoog schoten, zingend tot in de nok van het bouwwerk. Ook in zijn ondersteunende rol fungeerden zijn robuuste basspel als solide onderlaag, waarop het fijn soleren is voor de anderen. In een pianotrio als dit is de bassist tevens de intermediair, de ‘verbindings officier’ tussen piano en slagwerk. Daar mag bij dit trio niet te licht over worden gedacht, want hoewel de muziek heel toegankelijk is, gebeurt er onder ‘het oppervlak’ van alles, dat muziek zo mooi kan maken. Complexe ritmes in vaak oneven maatsoorten. Er was een fantastische compositie in 7/4 maat met een sterk Latijns Amerikaanse rumba-achtige sfeer, door Valle neergezet met krachtige volle akkoorden, een volop stuwende contrabas en een tot grote hoogten opgejaagde Jamie Peet, die de uitdaging met graagte aannam en de muzikale degenstoten van Valle pareerde met geweldig geplaatste fills en breaks. Há! Deze Hollandse boy laat zich niet door deze Cuban Cabalero’s te grazen nemen. Valle liet zijn pianocharges gepaard gaan met Spaanse vreugdekreten, terwijl hij danste achter zijn klavier: het spelplezier spatte er van af!

Foto: Ramon Valle Trio

Ramon Valle Trio

Valle spreekt nog steeds gebrekkig Engels, hetgeen hij afwisselt met Spaans en nog gebrekkiger Nederlands, waardoor zijn aankondigingen wel aan charme winnen, maar meestal niet begrepen worden. Het zij hem vergeven, want zijn spel maakt alles duidelijk. Zo begreep ik dat hij eerst de muziek concipieert en daarna deze tracht te duiden om er daarna een titel aan te geven. Dat sloeg op zijn compositie “Levitando”, dat na een korte openingsschets op de piano een heerlijke groove opleverde, die steeds meer gloeide van intensiteit en uitmondde in een ingetogen solo piano intermezzo, waarin Valle met fraaie impressionistische vegen Windkracht 13 windstil kreeg en het publiek langzaam liet wegdoezelen……….tot de kleine maestro zich van boven zijn klavier oprichtte en Jamie Peet het signaal gaf voor actie: bang! Daarna volgde één van de vele hoogtepunten van de avond: in de hervatte groove van “Levitando”. Terwijl Valle en Calvo ‘bleven hangen’ in een steeds herhaald basisthema, gaven zij Jamie Peet de mogelijkheid te laten zien waartoe hij in staat is achter de kit. Een ongeëvenaarde drumpartij was het gevolg. Met Jamie Peet is een nieuwe drumheld opgestaan. Hou hem in de gaten! Naast de eigen composities kregen ook een paar covers een fraaie uitvoering: een prachtige versie van “All The Things You Are” en een ontroerend mooie uitvoering van Leonard Cohen’s “Hallelua”. Deze laatste song is met het oog op Pasen een mooie seculier alternatief voor de “Matthäus Passion” van J.S. Bach. Hilariteit was er bij de introductie van de ‘papagaai in de kippenren’ en in de zeer verdiende toegift “My Little Prince” een fenomenale bassolo van Calvo……

Dit was zo’n avond, die men niet gauw vergeet.

Gerard Hoekmeijer